Wielkie kompostowanie
11.05.2024 godz. 10.00
Pracownia Boruja, Jestem Zielona oraz Truskawkowe Pola zapraszają na WIELKIE KOMPOSTOWANIE
Bardzo intensywne, 1 dniowe praktyczne warsztaty, w czasie których poznacie i przetestujecie dwie metody kompostowania: wermikompostowanie oraz kompostowanie metodą Berkleya.
🟩 Metoda Wermikompostowania:
Wermikompostowanie to technika wykorzystująca dżdżownice kalifornijskie (ale nie tylko) do rozkładu organicznych odpadów. Dzięki ich działalności, materia organiczna zamienia się w cenny kompost, bogaty w składniki odżywcze. Powstaje nie tylko najczystszy kompost ale herbatka kompostowa.
🟩 Metoda Berkleya:
Metoda Berkleya opiera się na aktywnym i szybkim rozkładzie organicznych odpadów w warstwach kompostu, co zapewnia optymalne warunki dla mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces kompostowania. Jest to skuteczna technika szczególnie dla osób, które chcą uzyskać kompost w krótszym czasie.
DLA KOGO?
Zapraszamy zarówno początkujących ogrodników, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kompostowaniem, jak i tych, którzy już posiadają swoje kompostowniki. Podczas warsztatów omówimy nie tylko zasady działania obu metod, ale również wskażemy na potencjalne problemy, na jakie możecie napotkać w trakcie prowadzenia swoich kompostowników.
Część praktyczną, która będzie stanowić 90% czasu, poprzedzi część teoretyczna – prowadzący opowiedzą o istocie permakultury i ogrodnictwa naturalnego.
Będziecie też mogli zobaczyć naturalny ogród w praktyce i opowiemy Wam dlaczego podwyższone grządki “na próbę” są świetnym pomysłem.
Każdy z uczestników otrzyma nie tylko nową wiedzę ale własnoręcznie wykonany wermikompostownik, który będzie początkiem nowych, poprawnie prowadzonych kompostowników.
Jeżeli będą dostępne, podzielimy się sadzonkami nowalijek.
Ciepły posiłek przy ognisku
Po intensywnym dniu pełnym nowej wiedzy i pracy zapraszamy na ciepły, wegetariański (lub nie) posiłek przy ognisku! To doskonała okazja do integracji oraz wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami warsztatów.
Kawa, herbata, placek drożdżowy dostępne cały czas.
🟩 Prowadzący:
Jacek Winckiewicz – projektant permakultury, założyciel gospodarstwa i eko osady Truskawkowe Pola.
Agnieszka Zdunek – właścicielka Pracowni Boruja czyli miejsca kreatywnego z Natury. Jej warsztaty i kursy oraz magiczne miejsce jakim jest Pracownia Boruja doceniły m.in. Dzień Dobry TVN i Weranda Country.
🟩 Informacje organizacyjne:
–Warsztaty dla osób dorosłych (min. 16 lat),
–Cena: 350 zł link do zapisów poniżej (Uwaga: nastąpi przekierowanie do strony Jestem Zielona)
–Czas trwania warsztatów: zaczynamy o godz. 10.00, kończymy popołudniowym ogniskiem ok 16. (czas zakończenia może ulec zmianie)
–Minimalna ilość osób – 10 (jeżeli nie zbierze taka grupa, warsztat zostaje odwołany i następuje zwrot pieniędzy).
–Co musisz zabrać? Siebie oraz ubrania robocze
–Warsztaty odbywają się w Pracowni Boruja, Boruja 97 https://maps.app.goo.gl/F7QEhLaDFWkLkfbe7
— Uwaga: prosimy o niezabieranie na warsztaty swoich psów i innych zwierząt.